26 Temmuz 2016 Salı

Kıymalı Fırın Makarnası (Kıbrıs Usulü)





MALZEMELER
  • 1 paket uzun makarna
Kıymalı harç;
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • 750 gr kıyma
  • 10-12 salkım maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1/2 yemek kaşığı karabiber
Beşamel sos;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kıbrıs hellimi
  • Bir tutam tuz ve karabiber
HAZIRLANIŞI

Öncelikle tenceremize makarnamızı alıp 15 dakika kaynatıyoruz. Kaynayan makarnanın suyunu süzüp soğuk sudan geçirip, biraz sıvı yağ katıp makarnamızı karıştırıp kenara alıyoruz.
Ayrı bir tavaya sıvı yağımızı alıp soğanlar pembeleşinceye kadar pişirip kıymamızı ekliyoruz. Kıyma kahverengileşince, tuz ve karabiberini ayarlayıp altını kapatıp en son maydanozumuzu doğrayıp ekliyoruz ve kenara alıyoruz.
Sosumuz için tenceremizde tereyağı eridikten sonra unumuzu alıp çırpıyoruz. Kum haline geldikten sonra üstüne 1,5 su bardağı süt ekleyip 3-4 dakika daha orta ateşte hızlıca çırpıyoruz. (Hızlı çırpmamızın nedeni, sosumuzun topaklaşmasını engellemektir). 1 adet yumurta ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Yumurta eklendiğinde sosumuz koyu kıvam alacaktır. Kıvam aldıktan sonra ocağımızın altını kapatıp tuz, karabiber ve rendelediğimiz hellimi ekliyoruz ve ocaktan alıyoruz.
Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. Büyük bir cam fırın tepsisini yağlıyoruz. Üstüne makarnamızın yarısını döküyoruz ve 3-4 yemek kaşığı sosla karıştırıyoruz. Güzelce tepsiye yaydığımız makarnamızın üstüne kıymalı harcın hepsini ekliyoruz ve üstüne kalan makarnamızı koyuyoruz. Bu işlem bittikten sonra sosumuzu en son makarnanın üstüne döküyoruz. Üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra makarnamızı ılık halde kare dilimlere kesmemiz parçalanmasını engelleyecektir.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder