24 Aralık 2014 Çarşamba

EV YAPIMI BİBER SALÇASI

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biber salçasını da evde yapmak mümkündür. 10 kg etli salçalık kırmızı biber ve biraz acı olmasını istiyorsanız yarım kilo acı biber ile 7-8 yemek kaşığı kaya tuzu ile evde salça yapabilirsiniz. Eylül ayında kırmızı biberler daha olgun ve güzel olur. Biber salçasını tercihen bu aylarda yapmak daha iyi sonuç verir. 
Kaynatarak biber salçası yapımı;
  • İyice yıkadığınız biberlerin saplarını kesin, tohumlarını çıkarın.  Biberleri iri parçalar halinde doğrayın.
  • Büyük bir tencereye koyup hiç su eklemeden önce kısık, sonra orta ateşte pişirin. Bu işlem biberlerin suyunu bırakmasını sağlar.  
  • Pişen püreyi mutfak robotu yardımıyla iyice parçalayın. El mikseri de kullanabilirsiniz. 
  • Püre haline gelen karışımda kalan çekirdekleri ve kabukları ayırmak için bir süzgeçten geçirebilirsiniz.
  • Süzme işleminden sonra püreyi çelik tencereye aktarın ve kapağı açık olarak kısık ateşte suyunun tamamını çekene kadar kaynatın.
  • Kaynatırken dibinin tutmaması için ara sıra karıştırın. Karışım kaynarken sıçrayabileceği için kendi haline ocakta bırakmayın.
  • Tenceredeki püre hemen hemen yarıya inene dek kaynatın. Püreyi ateşten almadan önce azar azar tuz ilave ederek tuzunu ayarlayın. Salçanın daha dayanıklı olması için biraz fazla tuz koyun.
  • Suyunu tamamen çektikten sonra, püreyi tepsiye koyup üzerini tülbentle örtün. Rüzgar ve güneş alan bir ortamda ara sıra karıştırarak 2-3 gün bekletin.
  • Daha koyu renkli ve kıvamlı bir salça istiyorsanız güneşte bekletme süresini uzatabilirsiniz.
  • İstediğiniz kıvama gelen salçayı daha önceden iyice yıkanmış ve kurutulmuş cam kavanozlara koyun.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Zeytinyağı havayla temasını keserek salçanın küflenmesini engeller. Salçayı kuru ve serin bir ortamda saklamayı unutmayın.
Güneşte biber salçası yapımı
  • Biberleri yıkayıp saplarından ayırın. Çekirdeklerini çıkarmak için ortadan ikiye bölün.
  • Sap ve çekirdeklerinden ayrılmış biberleri 3-4 parçaya doğrayın.
  • Büyük boy mutfak robotunda ya da kıyma makinesinde püre kıvamına gelene kadar çekin.
  • Oluşan püreye kaya tuzunu ekleyin ve karıştırın.
  • Püreyi kalan çekirdek ve kabuklarından ayırmak için bir süzgeçten geçirin.
  • Süzülmüş püreyi büyük geniş yuvarlak tepsilere dökün. İçine toz, böcek, vb. girmemesi için üzerlerini ince bir tülbentle kapatın.
  • Salça, güneş ısısıyla kuruyacağından tepsilerin çok dolu olmaması gerekir.
  • Güneş görebilecek bir yere koyduğunuz tepsilerdeki püreyi her gün 1-2 kez karıştırın.
  • Suyunun güneşte iyice kuruması için salçanın 3-4 gün güneş altında beklemesi yeterlidir. Koyu renkli ve kıvamlı olmasını isterseniz, birkaç gün daha bekletin.
  • İstediğiniz kıvama gelen salçayı daha önceden yıkanmış ve iyice kurutulmuş cam kavanozlara koyun.
  • Kavanozlardaki salçanın üzerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Zeytinyağı hava ile temasını keserek salçanın küflenmesini önler. Serin ve kuru bir yerde saklayın.
EV YAPIMI BİBER SALÇASI
MALZEMELER:
  • 5 kilo kırmızıbiber(mümkünse Maraş biberi)
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kayatuzu
- See more at: http://www.birseninmutfagi.com/search/label/ANNEMDEN%20%C3%96%C4%9EREND%C4%B0KLER%C4%B0M#sthash.6MB3Fuv0.dpuf
YAPILIŞI:Biberlerin çekirdek yataklarını çıkarıp yıkayalım.Suyunun süzülmesi için süzgece koyalım.Sonra tüm biberleri et makinasından geçirip büyük tepsilere koyalım.Tepsilerin üstüne temiz tülbent geçirip güneşte suyunu tamamen çekene kadar 3,4 gün güneşlendirelim.Suyunu tamamen çeken biberlere tuzunu ve zeytinyağını ekleyip 2 gün daha güneşlte bekletelim.Sonra temiz cam kavanozlara koyup kilerimizde saklayalım.
ÖNEMLİ NOT:Salçamız tuzlu olduğu için yemekleri yaparken ona göre tuzunu ayarlayın
- See more at: http://www.birseninmutfagi.com/search/label/ANNEMDEN%20%C3%96%C4%9EREND%C4%B0KLER%C4%B0M#sthash.6MB3Fuv0.dpuf
MALZEMELER:
  • 5 kilo kırmızıbiber(mümkünse Maraş biberi)
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kayatuzu
- See more at: http://www.birseninmutfagi.com/search/label/ANNEMDEN%20%C3%96%C4%9EREND%C4%B0KLER%C4%B0M#sthash.6MB3Fuv0.dpuf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder