23 Aralık 2014 Salı

Ev Yapımı Ketçap

 

Malzemeler:

1 kilo yumurta domates (erik veya roma olarak da bilinir)

1 orta boy kuru soğan

2 diş sarımsak
5 adet tane karanfil
5 adet tane karabiber

Yarım çubuk tarçın

2 defne yaprağı

1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber
3
çorba kaşığı zeytinyağı

4 çorba kaşığı elma sirkesi
1 dolu tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı şeker, daha az veya çok olabilir

  

bardak (350-400 gm)

 Yapılışı:

  1. Domateslerin sap yerlerini kesip herbirini  4'e doğrayın.


  1. Domatesleri, soğanı, sarımsak ve baharatları büyüe bir tencereye alın. Orta hararetli ateş üzerinde 1-1½ saat kadar veya soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın.  


  1. Düdüklüde yapmak için; domates, soğan, sarımsak ve baharatları düdüklü tencereye alın ve iyice pişirin. (Domatesin kendi suyu çıkacağından su ilave etmeye gerek yoktur. Tencerenin markasına göre pişme süresi 20-25 dakika olarak ayarlanabilir.) Soğumaya bırakın.

  1. Domatesli karışımı süzgeçten geçirin ve temiz bir tencereye alın. Zeytinyağını, sirkeyi, tuzu ve şekeri ilave edip tekrar pisirmeye başlayın. Ketçap fokurdamaya başlayınca ocağı kısık hale getirip 50-60 dakika daha kıvam alıncaya kadar pişirin. 

  1. Ketçabınızı sıcakken cam kavanoza alıp kapağını kapatın. Kapağını kapatıp, ters çevirin. Soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletin. Soğuyan kavanozları düz çevirin. Buzdolabında 4-6 haftaya kadar saklayabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder