
1
kilo yumurta domates (erik veya roma olarak da bilinir)
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
5 adet tane karanfil
5 adet tane karabiber
Yarım
çubuk
tarçın
2 defne yaprağı
1
tatlı
kaşığı tatlı
kırmızı biber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4
çorba kaşığı elma
sirkesi
1 dolu tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı şeker, daha az veya çok olabilir
1 dolu tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı şeker, daha az veya çok olabilir
1½
bardak (350-400 gm)
Yapılışı:
-
Domateslerin sap yerlerini kesip herbirini 4'e doğrayın.
-
Domatesleri, soğanı, sarımsak ve baharatları büyükçe bir tencereye alın. Orta hararetli ateş üzerinde 1-1½ saat kadar veya soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın.
-
Düdüklüde yapmak için; domates, soğan, sarımsak ve baharatları düdüklü tencereye alın ve iyice pişirin. (Domatesin kendi suyu çıkacağından su ilave etmeye gerek yoktur. Tencerenin markasına göre pişme süresi 20-25 dakika olarak ayarlanabilir.) Soğumaya bırakın.
-
Domatesli karışımı süzgeçten geçirin ve temiz bir tencereye alın. Zeytinyağını, sirkeyi, tuzu ve şekeri ilave edip tekrar pisirmeye başlayın. Ketçap fokurdamaya başlayınca ocağı kısık hale getirip 50-60 dakika daha kıvam alıncaya kadar pişirin.
-
Ketçabınızı sıcakken cam kavanoza alıp kapağını kapatın. Kapağını kapatıp, ters çevirin. Soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletin. Soğuyan kavanozları düz çevirin. Buzdolabında 4-6 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder