24 Aralık 2014 Çarşamba

Yoğurt Yapımı ve Püf Noktaları

EV YOĞURDU:
Malzemeler:
  • 1 kg. süt
  • 2-3 yemek kaşığı ev yoğurdu
hazırlanması:
  1. Eğer kullanacağımız süt açık süt ise, 5 dakika kadar kaynatıyoruz.Paket süt kullanacaksak ise, kaymak bağlamaya yüz tutmuşken ocaktan alıp,ılınmasını bekliyoruz.
  2. Yoğurdu mayalamak için kullanacağımız mayanın oda ısısında olması da ,yoğurdun tutması açısından önemli. Hoca merhum misali,işi şansa bırakmak istemeyiz değil mi? 
  3. Sütü kaynattığımız tencereyi ,geniş bir bezin üzerine alıyoruz.
  4. Kaynayan sütü ılımaya bırakıp,parmağımızı yakmayacak kıvama gelince maya olarak ayırdığımız yoğurdu,tencerenin kenarından içeriye doğru bırakıp,dibe doğru inmesini sağlıyoruz.
  5. Veya,maya için ayırdığımız yoğurdun ,üzerine 3-4 kaşık ılık sütten alıp,karıştırdıktan sonra süte karıştırıyoruz.( İkisinden de olumlu sonuç alıyorum)
  6. Yoğurdun tutmasında,sıcaklığının iyi ayarlanmasının büyük payı var.O yüzden o sıcaklığı çok iyi ayarlamak gerektiğini unutmamalı..
  7. Mayayı,süt ile karıştırdıktan sonra sütü kaynattığımız kabın altına serdiğimiz örtü ile,iyice sarıp sarmalayıp en az 4 saat bekletiyoruz.
  8. En az 4 saatin sonunda  yoğurdu alıp,buzdolabında iyice dinlenmesini sağlayıp,2-3 saat dokunmuyoruz.:)
  9. 3 saatin sonunda her şey yolunda giderse,nefis bir yoğurda sahip olup,afiyetle yiyoruz..
not: 2 litre süte 250 gr. çiğ krema koyarak 15 dk. birlikte kaynatılırsa sütün sulu olmayıp,kalıp gibi duracağını söylüyor sevgi Hicret’im. 
 
Bir de,yoğurdu buzdolabına kaldırmazdan evvel, üzerine havlu peçete koyarsak,yoğurdumuzun suyunu tamamen çekeceğini ekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder