23 Aralık 2014 Salı

EV YAPIMI HAMBURGER

Malzemeler: (4-5 adet hamburger köftesİ)



  • 500 gram orta yağlı kıyma (dana döşten, çift çekilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım (½) tatlı kaşığı karabiber
  • Çeyrek tatlı kaşığı hint cevizi rendesi (olmasa da olur)
  • 20 gram tereyağı (1 dolu çorba kaşığı)

Yapılışı:

 


  1. Kıyma, tuz ve baharatları geniş bir karıştırma kabına alıp elinizle malzemeler karışacak kadar 1-2 dakika yoğurun. Fazla yoğurursanız köfteleriniz sert olacağından bu çok önemlidir.


  1. Kıymayı 4 veya 5 parçaya ayırın. Herbir parçayı iki elinizin arasında top haline getirip hafifçe bastırarak 2 cm kalınlığında köfteler hazırlayın.


  1. Herbir köftenin ortasına isaret parmağınızla çukur açıp 1 fındık büyüklüğünde tereyağı koyup üstünü kapatın ve hafifçe bastırıp biraz inceltin. Bu aşamada köftelerin kalınlıkları 1,5 cm kalınlığına gelecektir.
  1. Hazır olan hamburger köftelerini kapaklı temiz bir kaba alıp aralıklı olarak ve gerekirse aralarına pişirme kağıdı sererek yerleştirin. Kapağını kapatıp buzdolabına alın. 1 saat kadar dinlendirip pişirebilirsiniz. Eğer kıymanız tazeyse köfteleriniz ertesi güne kadar bekleyebilir.


Pişirme Önerisi:


  1. Köfteleri pişirmeden 15 dakika önce buzdolabından çıkarın.



  1. Yapışmaz tabanlı bir tavayı ocağın orta gözüne alıp yüksek ateşte ısıtın. Tavanız ısınınca köfteleri aralıklı olarak üstüne dizin. Her bir tarafını 2 dakika yüksek ateşte pişirip köftelerin  dışını mühürleyin. Bu işlem köftenin içinin sulu kalması için çok önemli olduğundan dikkat etmek gereklidir.
  • Ocağın ısısını en hafife alıp tavanın üstünü kapakla veya aluminyum folyo ile kapatıp 6-7 dakika daha pişirin. Eğer hamburgerinizde peynir dilimi de kullanacaksanız pişirme süresinin son 1 dakikasında köftelerin üzerine peynirleri koyup tavanın üstünü kapatıp pişirmeye devam edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder