- 500 gram orta yağlı kıyma (dana döşten, çift çekilmiş)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım (½) tatlı kaşığı karabiber
- Çeyrek tatlı kaşığı hint cevizi rendesi (olmasa da olur)
- 20 gram tereyağı (1 dolu çorba kaşığı)
-
Kıyma, tuz ve baharatları geniş bir karıştırma kabına alıp elinizle malzemeler karışacak kadar 1-2 dakika yoğurun. Fazla yoğurursanız köfteleriniz sert olacağından bu çok önemlidir.
-
Kıymayı 4 veya 5
parçaya ayırın. Herbir parçayı iki elinizin arasında top
haline getirip hafifçe bastırarak 2 cm kalınlığında köfteler
hazırlayın.
-
Herbir köftenin
ortasına isaret parmağınızla çukur açıp 1 fındık büyüklüğünde
tereyağı koyup üstünü kapatın ve hafifçe bastırıp biraz inceltin.
Bu aşamada köftelerin kalınlıkları 1,5 cm kalınlığına gelecektir.
-
Hazır olan hamburger
köftelerini kapaklı temiz bir kaba alıp aralıklı olarak ve
gerekirse aralarına pişirme kağıdı sererek yerleştirin. Kapağını
kapatıp buzdolabına alın. 1 saat kadar dinlendirip
pişirebilirsiniz. Eğer kıymanız tazeyse köfteleriniz ertesi güne
kadar bekleyebilir.
Pişirme Önerisi:
-
Köfteleri pişirmeden
15 dakika önce buzdolabından çıkarın.
-
Yapışmaz tabanlı
bir tavayı ocağın orta gözüne alıp yüksek ateşte ısıtın.
Tavanız ısınınca köfteleri aralıklı olarak üstüne dizin. Her
bir tarafını 2 dakika yüksek ateşte pişirip köftelerin dışını
mühürleyin. Bu işlem köftenin içinin sulu kalması için çok
önemli olduğundan dikkat etmek gereklidir.
- Ocağın ısısını en hafife alıp tavanın üstünü kapakla veya aluminyum folyo ile kapatıp 6-7 dakika daha pişirin. Eğer hamburgerinizde peynir dilimi de kullanacaksanız pişirme süresinin son 1 dakikasında köftelerin üzerine peynirleri koyup tavanın üstünü kapatıp pişirmeye devam edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder